Meer strijd bevalt wel

Het 1eDivisieteam van Siosport/Vrouwentriathlon is op zaterdag 25 juni in Stiens als 9e gefinisht, een resultaat waar het team tevreden mee was. Dit keer startten Ellen de Goeij, Adrienne Evers, Liesbet Baekelandt en Linda Bogers. Het team staat in het klassement 8e van 15 teams.

Adrienne vertelt: “Het niveau in de 1eDivisie ligt heel dicht bij elkaar. Je krijgt punten op basis van de klassering van de beste drie deelneemsters. Wij hadden nu 83 punten, de nummer 10 84. Eén plekje verschil in de uitslag van één van de deelneemsters kan dus meteen een plek schelen! Dat betekent ook dat er strijd is, meer dan vorig jaar in de 2eDivisie, waar het niveau verder uit elkaar lag. Ik vind wel leuk!”

De wedstrijd in Stiens was over de sprintafstand: 800 meter zwemmen, 18 km fietsen (drie rondes van 6 km), 5,3 km lopen. Het was een stayerwedstrijd. Dat betekent een heel eigen tactiek. Adrienne vertelt daarover: “Hoe eerder je uit het water komt, des te meer kans heb je op een goed fietsgroepje. Maar als je helemaal vooraan begint met fietsen, heb je het risico dat je dat alleen moet doen – dat overkwam Ellen in het eerste rondje. Daar zijn we dus steeds ook wel mee bezig tijdens de wedstrijd: ‘waar zijn de goede fietsters, hoe kom ik uit in het veld?’ Ik had met zwemmen juist mijn dag niet, dus kon ik bij het fietsen niet aansluiten bij zo’n goede groep. Ik heb nog wel geprobeerd aan te haken, en eerst ging dat nog wel, maar ik heb toen eigenlijk te veel gegeven en de derde ronde heb alleen gefietst. Dat is niet gunstig natuurlijk. Bij zo’n stayerwedstrijd moet je ook oppassen dat je niet aanpikt bij een groep die net te traag rijdt, zodat je veel op kop gaat rijden. Ook dan verspil je te veel energie. Je moet daar ook een beetje mazzel bij hebben.”

Adrienne had die mazzel dit keer niet, en finishte als vierde van het team en 42e overall, in 1u14:33. Desalniettemin heeft ze het leuk gehad: “Het was een mooi parcours, ik werd op de fiets nog door een boer aangemoedigd, en het was ideaal weer.” Van de andere drie was Ellen het snelste: ze werd 23e met een tijd van 1u10:32. Linda werd 26e in 1u11:09; Liesbet 34e in 1u12:44.