You are an Ironman!

Geschreven door Ruben VeldRuben Veld over finish Ironman Maastricht 2016

You are an Ironman!
Dit waren de woorden die ik voor het eerst hoorde op 28 augustus 2010, niet tegen mij, maar tegen mijn goede vriend Berry. Onder de indruk van zijn atletische, in mijn ogen zelfs heroïsche prestatie, hèt moment dat ik besloot: dit wil ik ook en ga ik ook doen! En dan, zes jaar later, op 31 juli 2016 aan de oever van de Maas is het zover. Met diverse kortere afstanden en drie halve triathlons in mijn benen sta ik aan de start van de Ironman Maastricht. Ik voel me super en heb er heel veel zin in, alleen ben ik hyper en zenuwachtig en wil gewoon beginnen! Ik voel dat ik me druk aan het maken ben en mijn hart klopt in mijn keel, een blik op m’n Garmin leert me dat mijn hartslag 140 is…
En dan, eindelijk, het water in! Niet meer denken maar gewoon lekker zwemmen, dit kan ik! Na een lekkere zwemtocht en in een voor mij prima tijd de fiets op. Twee rondjes van 90 km waarbij het eerste rondje alles fantastisch ging. Tijdens het tweede rondje vielen er een paar flinke hoosbuien. Veel modder op de weg waardoor er triathleten onderuit gingen en mijn derrieur drie keer in mijn ketting vast sloeg en ik moest stoppen om hem eruit te halen. Desalniettemin netjes op tempo blijven fietsen en niet te hoog in mijn hartslag. Hoewel dit soms verleidelijk was omdat ik het gevoel had harder te kunnen maar ik weet nog van de fietstochten, bijvoorbeeld 186 km naar mijn schoonmoeder in Veenoord, dat 180 km een flink eind is en ik moest nog even een stukje lopen aansluitend. Wat was het fijn om tussendoor aangemoedigd te worden door onder andere Shanti en m’n meiden en natuurlijk Gertjan die mijn special needs verzorgde en me halverwege voorzag van eten, drinken en een klein interviewtje afnam. Zeer tevreden over het fietsonderdeel begon ik aan het loopparcours dat uit vier rondes van 10,5 km bestond. De eerste 10 km gaan prima en ik loop makkelijker dan ik had verwacht en dan loop ik terug Maastricht in over de kinderkopjes en veranderen mijn benen ineens in wankele, krachteloze, onhandige stelten. Ineens voel ik me onzeker worden, ik moet nog 30 km en dat redt ik nooit… Heel langzaam dribbel ik door zoekend naar ritme en mijn tred. En dan vind ik m’n energie en zelfvertrouwen weer terug dankzij mijn geheime wapen.
Niet mijn voeding of de gelletjes maar alle lieve mensen die me zijn komen aanmoedigen met als klap op de vuurpijl Dorine, Ben, Jerry en coach Sione. De tweede helft van de marathon loop ik genietend uit, het is zwaar, moet bij elke verzorgingspost even stoppen voor voeding maar ik bereik mijn doel en loop ‘m uit. Superblij kom ik over de finish en dankbaar aan alle mensen die me ondersteund hebben klinkt voor mij over de Markt in Maastricht: “Hier is ie dan, gecoacht door Siosport, door Sione Jongstra: Ruben Veld, You Are An Ironman!”

72_3rd-107500-ft-1322_059469-2760566

Ruben met Ben en Jerry